Keresés a weboldalon

Tájház

Eseménynaptár

December 2017
M T W T F S S
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

ADVENTI PROGRAMJAINK 2017-ben

ADVENT 2017 Kozármislenyben  

DEC. 4. hétfő 10.30-11.30
Ünnepre hangoló: baba-mama klub
–Mikulásváró kézműveskedés. Helyszín: Művelődési Ház; szervező: Mackó Mocorgó

DEC. 6. szerda MISLENYI MIKULÁS
10.00 - 11.00
Várakozás a Dúdoldával. Helyszín: Művelődési Ház - Utazás a pici vonattal - Ovis-, sulis járat 16.00-ig, városi járat 18.00-ig. Szervező: Közművelődési NKft.

DEC. 8. péntek 17.00 - 19.00
Ünnepre hangoló: adventi koszorúkötés. Helyszín: Művelődési Ház; szervező: Német Nemzetiségi Önkormányzat

DEC. 13. szerda 18.00
Karácsonyi kamarakoncert
– Dr. Váradi Marianna és hallgatóinak koncertje. Helyszín: Városháza -Díszterem; szervező: PTE Zeneművészeti IntézetésKözművelődésiNkft.

DEC. 14. csütörtök 13.00
Ünnepre hangoló: táncház Nyemcsók Pállal. Helyszín: Művelődési Ház; szervező: Józsa Gergely Néptáncegyüttes

DEC. 15. péntek 16.00
Idősek karácsonya.
Helyszín: Művelődési Ház; szervező: Közművelődési NKft.

DEC. 16. szombat 9.00 - 14.00
CSALÁDI NAP- az ünnepi készülődés jegyében. Helyszín: Művelődési Ház; szervező: Közművelődési NKft.

DEC. 17. vasárnap 10.00 – 14.00
Ünnepi kakaó és kalács
. Helyszín: Művelődési Ház; szervező: Nyugdíjasok Egymásért Egyesület

DEC. 17. vasárnap 17.00
Városi gyertyagyújtás.
Helyszín: Városháza előtti tér; szervező: Közművelődési NKft.

 

 

 

Márton-napi Családi Nap

2017. november 10-én pénteken került megrendezésre a Márton-napi Családi Nap, a Művelődési Ház immár hagyományos rendezvénye.
Nagyon nagy sikerrel zajlott a program, jelen volt a város apraja-nagyja óriási létszámmal.

Márton-nap Szent Márton ünnepnapja, számos népszokás, néphit kapcsolódik e jeles naphoz. E hagyományok egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani.
Márton-napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A Márton-napi lúdvacsora után a novemberre éppen kiforrott 
újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba.
Német nyelvterületről terjedt el a lovas vezette fáklyás felvonulás, amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. A megemlékezés a Márton-napi tűz meggyújtásával, és eszem-iszommal végződik.

E hagyományok mentén állt össze a kozármislenyi Márton-nap programja is.

Délelőtt közösségi kalácssütésen vehettek részt az érdeklődők. Együtt készítették el a kakaós és fonott kalácsokat, libazsíros kifliket, az esti vendégváró finomságokat.

Délután a Művészeti Matinén négy fiatal kreatív nő (Kölcsey Sára dokumentarista fotós, Vincze Judid Polly a Vjukeramika megálmodója, Horváth Kornélia zenei alkotó, és Szandtner Lídia textiltervező) kiállítása nyílt meg, s egy kötetlen beszélgetés keretében bepillantást nyerhettünk életükbe, alkotói folyamataikba.

Mikor leszállt az este megérkeztek az óvodások és iskolások lampionjaikkal a fáklyákkal meghitté varázsolt tó partjára, ahol a hagyományoknak megfelelően jelmezbe öltözött lovas gyújtotta meg a máglyát kicsiket s szüleiket elvarázsolva.

A népszokásnak megfelelően az eszem-iszom sem maradhatott el. Libacomb ugyan nem volt, de a libazsíros kenyér, pogácsa, kifli és a forralt bor illatát idéző puncs csodás lakoma volt, minek lélekemlő ereje valójában a sokaságban, az összegyűltek közösségében rejlett.

Gyermekek és felnőttek közös táncháza jelentette a nap fénypontját. Mosollyal arcukon, örömmel szívükben táncoltak együtt a picik és kamaszok a szülőkkel, nagyszülőkkel.   

 

A 200-as Arany-busz

Arany János, hazánk egyik legnagyobb költője, 200 évvel ezelőtt született. A jubileumi emlékév alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítást szervezett, melynek izgalmas helyszíne egy busz, az Arany-busz.


A 200-as Arany-busz 2017. november 27-én, hétfőn érkezik meg városunkba, a Művelődési Ház elé. Délelőtt az iskola tanulói tekinthetik meg a kiállítást, 13 órától 16 óráig várjuk szeretettel a város irodalomkedvelő-, vagy izgalmas, újszerű élményre vágyó lakosait.

 A kiállítás Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be.

A látogatókat aktivizáló, fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is. Megtapintható például Ágnes asszony kihajtogatható lepedője, kipróbálható a Toldi erőjáték, lehet hallgatni verseket, és rappelt Arany-szövegeket is. A látogatóknak alkalma lesz Arany-köteteket lapozgatni, kvízeket kitölteni, szójátékokat játszani, és kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is.

A kiállítás látogatása ingyenes, szeretettel várjuk az érdeklődőket.