Keresés a weboldalon

Művelődési Ház

Tájház

Márton-napi Családi Nap

2017. november 10-én pénteken került megrendezésre a Márton-napi Családi Nap, a Művelődési Ház immár hagyományos rendezvénye.
Nagyon nagy sikerrel zajlott a program, jelen volt a város apraja-nagyja óriási létszámmal.

Márton-nap Szent Márton ünnepnapja, számos népszokás, néphit kapcsolódik e jeles naphoz. E hagyományok egyrészt az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek, másrészt ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani.
Márton-napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A Márton-napi lúdvacsora után a novemberre éppen kiforrott 
újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba.
Német nyelvterületről terjedt el a lovas vezette fáklyás felvonulás, amely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. A megemlékezés a Márton-napi tűz meggyújtásával, és eszem-iszommal végződik.

E hagyományok mentén állt össze a kozármislenyi Márton-nap programja is.

Délelőtt közösségi kalácssütésen vehettek részt az érdeklődők. Együtt készítették el a kakaós és fonott kalácsokat, libazsíros kifliket, az esti vendégváró finomságokat.

Délután a Művészeti Matinén négy fiatal kreatív nő (Kölcsey Sára dokumentarista fotós, Vincze Judid Polly a Vjukeramika megálmodója, Horváth Kornélia zenei alkotó, és Szandtner Lídia textiltervező) kiállítása nyílt meg, s egy kötetlen beszélgetés keretében bepillantást nyerhettünk életükbe, alkotói folyamataikba.

Mikor leszállt az este megérkeztek az óvodások és iskolások lampionjaikkal a fáklyákkal meghitté varázsolt tó partjára, ahol a hagyományoknak megfelelően jelmezbe öltözött lovas gyújtotta meg a máglyát kicsiket s szüleiket elvarázsolva.

A népszokásnak megfelelően az eszem-iszom sem maradhatott el. Libacomb ugyan nem volt, de a libazsíros kenyér, pogácsa, kifli és a forralt bor illatát idéző puncs csodás lakoma volt, minek lélekemlő ereje valójában a sokaságban, az összegyűltek közösségében rejlett.

Gyermekek és felnőttek közös táncháza jelentette a nap fénypontját. Mosollyal arcukon, örömmel szívükben táncoltak együtt a picik és kamaszok a szülőkkel, nagyszülőkkel.